Ilmoittautuminen jatkuu 10.2. asti

Ilmoittautuminen jatkuu 10.2. asti

Ilmoittautumista NouHätä!-kampanjaan jatketaan viikolla 10.2. asti. Ilmoittautuminen jatkuu, jotta kaikki halukkaat koulut pääsevät mukaan. Tähän mennessä kampanjaan on ilmoittautunut jo 518 koulua ympäri Suomen.

Kampanjaan ilmoittautuneet koulut kutsutaan mukaan digitaaliseen alkukarsintakilpailuun. Alkukarsintakilpailu alkaa 27.2. ja päättyy 17.3.

 

Infotilaisuus kilpailuista kouluille

Kouluille järjestetään infotilaisuus kilpailuista 15.2. klo 14.00. Tilaisuudessa käydään lyhyesti läpi kevään kilpailut, niihin osallistuminen ja ohjeistus. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus kysyä kysymyksiä kilpailuihin liittyen.

Infotilaisuuteen voi ilmoittautua 15.2. klo 12.00 asti. Tilaisuus on suomenkielinen.

Ilmoittaudu kilpailuinfoon.

Häiriötilanteisiin varautuminen esillä tämän kauden NouHädässä

Häiriötilanteisiin varautuminen esillä tämän kauden NouHädässä

Tänä lukuvuonna NouHätä!-kampanjassa nostetaan esille onnettomuuksien ehkäisyn ja onnettomuustilanteessa toimimisen lisäksi häiriötilanteisiin varautumista ja sisälle suojautumista. Uudet opetusmateriaalit tukevat tämän kauden teemaa. Yläkoululaisten keskuudessa tunnetut sosiaalisen median vaikuttajat tarttuvat haasteeseen, jossa sähköt ovat pitkään poikki.

Viimeisen vuoden aikana varautumisasiat ovat nousseet uutisiin ja keskusteluihin vahvemmin kuin vuosikymmeniin. Koronaepidemia sekä sota Euroopassa ja sen seurauksena tullut mahdollisuus esimerkiksi pitkiin sähkökatkoksiin edellyttävät ihmisiltä uudenlaista tietämystä ja osaamista. Siksi NouHätä!-kampanjan 27. kauden teemaksi on nostettu häiriötilanteisiin varautuminen.

Varautumisosaaminen on tärkeää myös kouluikäisille. He saattavat viettää suuren osan vuorokaudesta joko yksin tai ikätoveriensa seurassa. Silloin on tärkeätä osata toimia itse, jos vaikkapa sähköt tai vesi yllättäen katkeavat; mitä kannattaa tehdä ja mitä ei pidä tehdä. Varautumisasioista on NouHädän verkkosivuilla oma oppituntimateriaalinsa.

 

NouHätä!-opetusmateriaalit ovat uudistuneet

NouHädän opetusmateriaalit on ajanmukaistettu ja julkaistu verkkosivuilla. Ne jakautuvat neljään oppituntiin. Uutena sisältönä on häiriötilanteet ja sisälle suojautuminen. Taustalla on suositus, että kodeissa varaudutaan pärjäämään häiriötilanteen sattuessa 72 tuntia, jos yhteiskunnan palvelut häiriytyvät tai keskeytyvät.

Muita oppituntikokonaisuuksia ovat tulipalojen ennaltaehkäiseminen, tulipalossa toimiminen sekä tapaturmat ja onnettomuudet.

NouHätä!-kampanja vastaa peruskoulun opetussuunnitelman perusteisiin. Materiaalit on laadittu pedagogin ja turvallisuuden asiantuntijoiden yhteistyönä. Materiaalit ovat vapaasti opettajien ja kouluttajien hyödynnettävissä ja räätälöitävissä oman näköiseksi kokonaisuudeksi.

Tutustu uusin opetusmateriaaleihin!

 

Kampanjan somevaikuttajat tarttuivat 72hrs Challenge -haasteeseen

Kuinka koululaisten tuntemat somevaikuttajat pärjäävät ilman sähköä? Kauden teema näkyy vahvasti NouHädän sosiaalisen median kanavissa niin TikTokissa, Instagramissa kuin Facebookissakin. Kampanjan viestiä ovat tänä vuonna viemässä eteenpäin kolme somevaikuttajaa Jäätynytbanaani, Khaled Azizi sekä Veetu. Vaikuttajat vastasivat kampanjan heittämään 72hrs Challenge -varautumishaasteeseen, kukin omalla tavallaan.

Ilmoittautuminen NouHätään on käynnissä 3.2.2023 asti. Ilmoita koulusi mukaan nyt!

Diapaketit

Oppituntidiat

NouHätä!-opetus on jaettu neljään oppituntiin. Jokaisen oppitunnin tueksi on laadittu tuntisuunnitelma, josta löytyy ohjeet oppituntidiojen läpikäymiseen.

Tulipalojen ennaltaehkäisy ja toiminta tulipalotilanteessa -oppitunnit sisältävät ohjeita ja tietoa tulipalotilanteista, niissä toimisesta sekä ennaltaehkäisyn parhaista käytännöistä.

Tapaturmat ja onnettomuudet -oppitunti sisältää tietoa yleisimmistä nuorille tapahtuvista tapaturmista, hätäensiapuohjeistusta sekä muita toimintaohjeita onnettomuustilanteissa.

Häiriötilanteet ja sisällä suojautuminen -oppitunti sisältää 72 tuntia -konseptin mukaisia neuvoja häiriötilanteisiin varautumiseen sekä sisälle suojautumiseen liittyvää ohjeistusta.

Tulipalojen ennaltaehkäisy

Toiminta tulipalotilanteessa

Häiriötilanteet ja sisälle suojautuminen

Nuoli vasemmalla / takaisin

Opettajat ja kouluttajat

Opetusmateriaalit

Opetus-materiaalit

Tietoa opetusmateriaaleista

Täältä löydät NouHätä!-kampanjan valmiit oppituntidiat, tuntisuunnitelmat, videot ja muut aineistot opetuksesi tueksi. Oppituntien sisällöt on suunniteltu erityisesti yläasteikäisille. Voit muokata materiaaleja opetukseesi sopivaksi.

Opetusmateriaalit

Tuntisuunnitelmat

Tulossa pian nauha

Oheismateriaalit opetuksen tueksi

NouHätä! 2023-kampanja on käynnissä

NouHätä! 2023-kampanja on käynnissä

NouHätä! -kampanja on tukenut jo yli neljännesvuosisadan ajan kouluja pelastustaitojen opetuksessa. Noin 850 000 perusopetuksen kahdeksasluokkalaista on tänä aikana saanut kampanjaan liittyvää turvallisuusopetusta. Ilmoittautuminen lukuvuoden 2022–2023 NouHätään on avautunut ja jatkuu 3.2.2023 asti.

Alkaneena lukuvuonna kampanjassa tuodaan esille aiempaa enemmän varautumista häiriötilanteisiin, kuten pitkiin veden ja sähkön jakeluhäiriöihin. Jo nyt verkkosivuilta löytyy monipuolisia opetusmateriaaleja, ja syksyn mittaan sivustolle päivittyy uudistettuja oppitunteja. Niissä myös varautumisasia on mukana laajemmin.

NouHätä! huipentuu jälleen kevätlukukaudella valtakunnallisiin pelastustaitokilpailuihin. Tänä lukuvuonna alkukarsinnat suoritetaan verkossa. Sen jälkeen aluekilpailut mitellään hyvinvointialueittain perinteisinä kilpailuina teoriaosuuksineen ja rastitehtävineen. Jokaisen alueen paras joukkue pääsee loppukilpailuun Kuopioon.

Ilmoittautuminen mukaan NouHätään käy vilkkaana ja mukana on jo yli 150 koulua. Ilmoittautua voi 3.2.2023 asti.

Ilmoita koulusi mukaan kampanjaan nyt.

Sitoutuneet kouluttajat ovat luoneet NouHätä!-kampanjasta menestyksen

Sitoutuneet kouluttajat ovat luoneet NouHätä!-kampanjasta menestyksen

NouHätä!-kampanjan toteuttaminen on mitä suurimmassa määrin pelastustoimen ja koulujen yhteistyötä. Kahdessakymmenessäkuudessa vuodessa NouHädästä on kehittynyt merkittävä osa pelastustoimen turvallisuusviestintää ja koulujen turvallisuusopetusta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on muistanut monia kampanjan ansioituneita turvallisuuskouluttajia ja opettajia ansiomerkein.

Kahdenkymmenenkuuden kampanjavuoden aikana NouHätä! on tavoittanut yli 850 000 yläkoululaista. Se onkin yksi suurimmista peruskoulussa toteutettavista kampanjoista. NouHätää voisi pitää pikemmin opetusohjelmana kuin kampanjana. Toteutetaanhan sitä ympärivuotisesti vapaasti käytössä olevien opetusmateriaaleilla.

Itsekseen NouHätä! ei toteudu. Lukemattomat opettajat ja turvallisuuskouluttajat ovat parantaneet nuorten turvallisuustaitoja ja -asenteita kuluneina vuosina. Monille on kertynyt jo pitkä ja ansiokas NouHätä!-ura. Tällaisia henkilöitä SPEK on muistanut ansiomerkein ja plaketein.

Pandemiatilanteen takia NouHädän 25-vuotisjuhlat jäivät väliin, joten kampanjalähettiläs Risto Vesalainen on matkoillaan luovuttanut mitaleita ja plaketteja ansioituneille nouhätäilijöille.

– On hienoa, että kentällä on niin paljon kampanjalle omistautuneita ihmisiä, jotka ovat ottaneet turvallisuuden edistämisen sydämen asiakseen, iloitsee kampanjalähettiläs Risto Vesalainen ja lupailee, että ansiomerkkien jako saa tulevien kausien aikana jatkoakin.

NouHätä! Kaikkien koulujen vuosisuunnitelmaan

Henkilöiden sitoutuneisuus kampanjan toteuttamiseen on erittäin hyvä asia. Vielä hienompaa olisi se, että kaikki koulut ottaisivat kampanjan osaksi vuosittaista ohjelmaansa. Ovathan NouHädässä käsiteltävät asiat sellaisia, jotka kuuluvat peruskoulun opetussuunnitelmaan.

– Tässä suhteessa avainasemassa ovat koulujen rehtorit, jotka viime kädessä vastaavat siitä, mitä asioita kussakin koulussa opetetaan, haastaa Vesalainen.

NouHädän tavoite on lyödä itsensä läpi kaikissa yläkouluissa. Tällä hetkellä tavoitetaan noin 75 prosenttia kouluista ja kahdeksasluokkalaisista, ja sataan prosenttiin pääseminen edellyttää saumatonta sitoutumista nimenomaan kouluilta ja pelastuslaitoksilta organisaatioina.

– Jotkut pelastuslaitokset pääsevät sataan prosenttiin vuosittain, joten tavoite ei ole valtakunnallisestikaan mahdoton, miettii kampanjalähettiläs.

Kahdeksasluokkaiset ovat kohderyhmä, joka on nostettu esiin myös pelastustoimen toimintaohjelmassa onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Kasiluokkalaisten tavoittamiseksi NouHädästä on kehittynyt mitä mainioin työkalu yhteistyössä aktiivisen kentän kanssa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö onnittelee ansioituneita NouHädän parissa työskenteleviä.

Koulunmäen yhtenäiskoulu Äänekoskelta voitti NouHätä!-mestaruuden

Koulunmäen yhtenäiskoulu Äänekoskelta voitti NouHätä!-mestaruuden

Koulunmäen yhtenäiskoulu on NouHätä!-mestari 2022! Toiselle sijalle ylsi Napapiirin koulu ja kolmanneksi Uimaharjun koulu. Lämpimät onnittelut!

Voittajat kruunattiin torstaina 28.4. suorassa loppukilpailun tuloslähetyksessä, jossa tunnelma oli huipussaan! Lähetys on edelleen katsottavissa ja löytyy NouHädän YouTube-kanavalta: https://www.youtube.com/watch?v=nUfp_j9BBQk

Kiitämme upeasta kaudesta kaikkia kampanjaan osallistuneita tahoja, opettajia ja oppilaita!

NouHätä!-kampanja toteutettiin tänä vuonna digitaalisesti. Kampanjaan osallistui 547 koulua ja kaikkiaan opetusta sai 47 000 oppilasta.

Digikilpailun suoritti huikeat 2 930 tiimiä.

Aurinkoista ja turvallista kevättä ja kesää kaikille, syksyllä nähdään!

 

Loppukilpailun tulokset:

Sijoitus Koulun nimi Joukkueen nimi Kunta Pelastuslaitos Tulos
1. Koulunmäen yhtenäiskoulu Ketut Äänekoski Keski-Suomen pelastuslaitos 34/54
2. Napapiirin peruskoulu Liekit Rovaniemi Lapin pelastuslaitos 33/54
3. Uimaharjun koulu Jaajaa Joensuu Pohjois-Karjalan pelastuslaitos 32/54
4. Kiiminkipuiston koulu KKR Oulu Oulu-Koillismaan pelastuslaitos 32/54
5. Pappilansalmen koulu Palonsammuttajat Hamina Kymenlaakson pelastuslaitos 31/54
6. Virtain Yhtenäiskoulu Täykyt Virrat Pirkanmaan pelastuslaitos 30/54
7. Kauhavan Yhtenäiskoulu Vemina Kauhava Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos 29/54
8. Lahden Rudolf Steiner-koulu SHH Lahti Päijät-Hämeen pelastuslaitos 29/54
9. Vanttilan koulu Golden Trio Espoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos 29/54
10. Korpitien koulu Tuurilla mennään Paltamo Kainuun pelastuslaitos 27/54
11. Tuusniemen yhtenäiskoulu Hello Kittyt Tuusniemi Pohjois-Savon pelastuslaitos 27/54
12. Hermannin koulu Kuumat Håttikset Salo Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos 26/54
13. Gananderin koulu eelisjoasmax Siikalatva Jokilaaksojen pelastuslaitos 26/54
14. Munkkiniemen Yhteiskoulu Aino, Anni ja Eeva Helsinki Helsingin pelastuslaitos 25/54
15. Variskan koulu Ensiapupakkaus Vaasa Pohjanmaan pelastuslaitos 25/54
16. Mertalan koulu Pink Panthers Savonlinna Etelä-Savon pelastuslaitos 24/54
17. Euran yhteiskoulu Palokärjet Eura Satakunnan pelastuslaitos 23/54
18. Kartanonkosken koulu team NOPat Vantaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitos 23/54
19. Kesämäen koulu SaLiIi Lappeenranta Etelä-Karjalan pelastuslaitos 23/54
20. Lestin koulu sRa Lestjärvi Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos 22/54
21. Tervakosken yhteiskoulu minäsinähän Janakkala Kanta-Hämeen pelastuslaitos 22/54
22. Harjurinteen koulu Momotiimi Loviisa Itä-Uudenmaan pelastuslaitos 0

 

NouHätä! 2022 -finalistit ovat nyt selvillä!

NouHätä! 2022 -finalistit ovat nyt selvillä!

NouHätä!-aluekilpailuun osallistui 273 joukkuetta. Loppukilpailuun selvisi 22 parasta joukkuetta, yksi jokaiselta pelastustoimialueelta. Onnittelut finalisteille!

NouHätä!-kilpailun voittajat selviävät kovatasoisessa finaalissa 28.4. Loppukilpailu toteutetaan samalla digitaalisella alustalla ja se koostuu samankaltaisista tehtävistä kuin aluekilpailu. Loppukilpailuun ei tarvitse erikseen ilmoittautua, vaan kaikki aluekilpailusta jatkoon päässeet joukkueet kutsutaan kilpailuun automaattisesti.

Finaalitunnelmaan pääsee osalliseksi seuraamalla NouHädän sosiaalisen median kanavia. Tule mukaan kannustamaan oman alueesi joukkuetta loppukilpailussa!

Alla listattuna loppukilpailuun selvinneet koulut ja joukkueet:

Pelastustoimialue Koulu Kunta Joukkue Pisteet
Etelä-Karjala Kesämäen koulu Lappeenranta SaLiIi 29/42
Etelä-Pohjanmaa Kauhavan yhtenäiskoulu Kauhava Vemina 29/42
Etelä-Savo Mertalan koulu Savonlinna Pink Panthers 26/42
Helsinki Munkkiniemen yhteiskoulu Helsinki Anni, Aino ja Eeva 30/42
Itä-Uusimaa Harjurinteen koulu Loviisa Momotiimi 28/42
Jokilaaksot Gananderin koulu siikalatva eelisjoasmax 32/42
Kainuu Korpitien koulu Paltamo Tuurilla mennään 29/42
Kanta-Häme Tervakosken yhteiskoulu Janakkala minäsinähän 28/42
Keski-Pohjanmaa ja Pietarsaari Lestin koulu Lestijärvi sRa 25/42
Keski-Suomi Koulunmäen yhtenäiskoulu Äänekoski Ketut 29/42
Keski-Uusimaa Kartanonkosken koulu Vantaa team NOPat 31/42
Kymenlaakso Pappilansalmen koulu Hamina Palonsammuttajat 28/42
Lappi Napapiirin peruskoulu Rovaniemi Liekit 33/42
Länsi-Uusimaa Vanttilan koulu Espoo Golden Trio 32/42
Oulu-Koillismaa Kiiminkipuiston koulu Oulu KKR 35/42
Pirkanmaa Virtain Yhtenäiskoulu Virrat Täykyt 30/42
Pohjanmaa Variskan koulu Vaasa Ensiapupakkaus 30/42
Pohjois-Karjala Uimaharjun koulu Joensuu Jaajaa 31/42
Pohjois-Savo Tuusniemen yhtenäiskoulu Tuusniemi Hello Kittyt 33/42
Päijät-Häme Lahden Rudolf Steiner-koulu Lahti SHH 25/42
Satakunta Euran yhteiskoulu Eura Palokärjet 33/42
Varsinais-Suomi Hermannin koulu Salo Kuumat Håttikset 32/42

NouHätä!-aluekilpailu 7.-8.4.

NouHätä!-aluekilpailu 7.-8.4.

NouHätä!-alkukarsintaan osallistui huimat 2930 joukkuetta eli noin 8800 oppilasta. Mukana oli selvästi enemmän kasiluokkalaisia kuin yhtenäkään aiempana vuotena. Alkukarsintakilpailusta jatkoon selvisi kaiken kaikkiaan 304 joukkuetta. Jokaiselta pelastusalueelta pääsi aluekilpailuun paras 10 prosenttia joukkueista, kuitenkin vähintään viisi joukkuetta.

Aluekilpailu järjestetään digitaalisesti 7.-8.4.2022. Aluekilpailu toteutetaan samalla digitaalisella alustalla ja se koostuu samankaltaisista tehtävistä, kuin alkukarsintakilpailu. Aluekilpailuun ei tarvitse erikseen ilmoittautua, vaan kaikki alkukarsintakilpailusta jatkoon päässeet joukkueet kutsutaan kilpailuun automaattisesti.

Alla lyhyt ohjeistus aluekilpailua koskien.

  • NouHätä! -kilpailun aluekilpailu järjestetään verkkoalustalla, joka on auki 7.4. klo 8.00–8.4. klo 16.00.
  • Aluekilpailun voi suorittaa mihin kellonaikaan tahansa verkkoalustan ollessa auki.
  • Kilpailusuorituksen tekemiseen kannattaa varata ainakin noin 30 minuuttia aikaa.
  • Kilpailuun osallistutaan kolmen hengen joukkueissa.
  • Yksi kilpailusuoritus/joukkue.
  • Aluekilpailuun saavat osallistua vain ne joukkueet, jotka ovat päässeet jatkoon alkukarsintavaiheesta.
  • Kilpailun suorittamiseen tarvitaan päätelaite, toimiva verkkoyhteys sekä verkkoselain.
  • Google Chrome -verkkoselaimen käyttöä suositellaan.
  • Loppukilpailuun 28.4. pääsee kunkin pelastustoimialueen paras joukkue.

 

Aluekilpailun ohjeistus on toimitettu jatkoon päässeille kouluille. Kouluille toimitetaan torstaina 7.4. linkki verkkoalustalle, jonka kautta kilpailuun pääsee osallistumaan.

 

NouHätä! 2022 digikilpailun säännöt

NouHätä!-alkukarsintakilpailu 28.2.-18.3.

NouHätä!-alkukarsintakilpailu 28.2.-18.3.

NouHätä!-kilpailut järjestetään viime kevään tapaan kokonaisuudessaan digitaalisena. Kilpailut järjestetään kolmevaiheisina. Kilpailun alkukarsintavaihe järjestetään 28.2.–18.3. Alkukarsintavaiheessa ratkotaan pelastustoimialueiden parhaat joukkueet huhtikuun aluekilpailuun.

Alkukarsintakilpailuun voivat osallistua kahdeksasluokkalaiset kolmen hengen joukkueissa. Joukkueiden määrää koulua kohti ei ole rajattu. Digikilpailuihin osallistutaan tietokoneella, ja kilpailut sisältävät teoriakysymysten lisäksi kuvatehtäviä.

– NouHätä! -kilpailun alkukarsinta järjestetään verkkoalustalla, joka on auki 28.2.-18.3.2022 välisenä aikana

– Karsinnan voi suorittaa mihin kellonaikaan tahansa verkkoalustan ollessa auki

– Kilpailusuorituksen tekemiseen kannattaa varata 45 minuuttia aikaa

– Kilpailuun osallistutaan kolmen hengen joukkueissa

– Yksi kilpailusuoritus/joukkue

– Joukkueiden määrää koulua kohden ei ole rajoitettu

– Kilpailu suositellaan järjestettäväksi koulupäivän aikana, mahdollisesti valvotuissa olosuhteissa

– Kilpailun suorittamiseen tarvitaan tietokone ja hiiri, toimiva verkkoyhteys sekä verkkoselain

– Google Chrome -verkkoselaimen käyttöä suositellaan

– Aluekilpailuun 7.4. pääsee kunkin pelastustoimialueen parhaat 10 % joukkueista, vähintään kuitenkin 5 joukkuetta

 

Alkukarsinnan ohjeistus on toimitettu kampanjaan ilmoittautuneille kouluille. Kouluille toimitetaan maanantaina 28.2. linkki verkkoalustalle, jonka kautta kilpailuun pääsee osallistumaan.

NouHädässä on tänä vuonna mukana komeat 546 koulua. Toiveissa on, että kilpailuun osallistujien määrässä lyödään ennätyksiä. Olkaa mukana kisaamassa NouHätä!-mestaruudesta ja hienoista palkinnoista.

 

NouHätä! 2022 digikilpailun säännöt