NouHätä! 2024-kampanjen har startat

NouHätä! 2024-kampanjen har startat

NouHätä!-kampanjen har stöttat skolor i deras undervisning i räddningskunskaper för 27 år. Under åren har omkring 900 000 åttondeklassare inom den grundläggande utbildningen undervisats i säkerhet i samband med kampanjen. Anmälan till läsårets 2023–2024 NouHätä!-kampanjen har öppnats och pågår fram till 2.2.2024.

Skolan kan även ta del i riksomfattande tävlingen i räddningskunskap som ordnas på vårterminen. I år hålls det inledande kvalet på webben. De regionala tävlingarna ordnas som traditionella tävlingar med teori- och flervalsfrågor per välfärdsområde. Från varje välfärdsområde fortsätter det bästa laget vidare till finalen i Kuopio.

Anmälan till NouHätä!-kampanjen är öppen till 2.2.2024.

Anmäla din skola till kampanjen nu!

Skolan Keuruun yhteiskoulun yläkoulu i Keuru är NouHätä!-mästare 2023

Skolan Keuruun yhteiskoulun yläkoulu i Keuru är NouHätä!-mästare 2023

Högstadiet Keuruun yhteiskoulun yläkoulu i Keuru är årets NouHätä!-mästare. Idag siktade många åttondeklassare på en seger i den nationella tävlingen NouHätä!, som ordnades vid räddningsinstitutet i Kuopio.

I det vinnande laget tävlade Milla Leppälä, Kerttu Pekkanen och Tiina Pummila. Skolan Salpakankaan koulu från Hollola vann silver och skolan Kauhavan yhtenäiskoulu från Kauhava vann brons.

Tävlingen består av tre deltävlingar och de 22 bästa tremannalagen i de regionala tävlingarna tar sig till final, men ett lag var förhindrat att delta i finalen. I kvaltävlingarna, som ordnades före de regionala tävlingarna, deltog så många som 10 000 åttondeklassare. Finalen ordnades av studerande vid Räddningsinstitutets befäls- och räddningsmannautbildningar.

Finalen bestod av ett teoriprov och av fyra aktivitetspunkter. Vid de praktiska aktivitetspunkterna fick lagen olika olycks- och säkerhetsrelaterade uppgifter. I enlighet med årets kampanjtema sattes även lagens beredskapskunskaper på prov. Dessutom testades tävlingsdeltagarnas färdigheter i olika situationer, såsom vid brand och trafikolyckor.

Det vinnande laget tilldelades NouHätä!-vandringspriset, en förkromad brandmanshjälm och 2000 euro. Vinnarna fick också personliga priser.

 

Resultat från NouHätä! 2023 finalen

Plats Skola Räddningsverket Poäng
1. Keuruun yhteiskoulun yläkoulu Mellersta Finland 106
2. Salpakankaan koulu Päijänne Tavastland 106
3. Kauhavan yhtenäiskoulu Södra Österbotten 104
4. Karan koulu Egentliga Tavastland 99
5. Jussinpekan koulu Ådalen 98
6. Anna Tapion koulu Birkaland 96
7. Karihaaran koulu Lappland 94
8. Hj. Nortamon koulu Satakunta 93
9. Kiiminkipuiston koulu Uleåborg-Nordöstra Österbotten 93
10. Maatullin peruskoulu Helsingfors 92
11. Urheilupuiston koulu Kymmenedalen 91
12. Kiuruveden yläkoulu Norra Savolax 90
13. Albert Edelfeltin koulu Östra Nyland 89
14. Toholammin yläkoulu Mellersta Österbotten 88
15. Lieksan yläkoulu Norra Karelen 85
16. Suopellon koulu Egentliga Finland 83
17. Nummen yhtenäiskoulu Västra Nyland 83
18. Koivusaaren koulu Mellersta Nyland 79
19. Laihian yläkoulu Österbotten 76
20. Lemin koulukeskus Södra Karelen 74
21. Ruukinkaan koulu Kajanaland 73
Kankaisten koulu Södra Savolax

 

Rekordmånga åttondeklassister deltog i NouHätä! – Tävlingarna i finalfasen

Rekordmånga åttondeklassister deltog i NouHätä! – Tävlingarna i finalfasen

Detta läsår har rekordmånga skolelever deltagit i NouHätä!-kampanjen. Cirka 84 procent av Finlands åttondeklassisterna fick säkerhetsundervisning i kampanjen.

NouHätä!-kampanjen har etablerat sig som en av de största kampanjerna för en av åldersklasserna i grundskolan. I år deltog över 49 000 åttondeklassare i kampanjen, vilket är det största antalet under kampanjens 27-åriga historia. 544 skolor deltog.

Kampanjens tema var beredskap under denna period. Koronaepidemin och krigstillståndet i Europa har gjort temat aktuellt, och därför utarbetades en egen lektion om ämnet i samband med reformen av undervisningsmaterialen i kampanjen.

Den räddningskunskapstävling som ingår i kampanjen har avancerat till finalfasen. Efter kvaltävlingen och regiontävlingarna deltar det bästa laget från varje räddningsområde i finalen torsdagen den 27.4. Räddningsinstitutet i Kuopio. 22 trepersonerslag funderar på ett teoriprov och utreder kryssuppgifter på Räddningsinstitutets övningsområde.

Man kan följa tävlingen i sociala medier med taggarna #nouhäta och #nouhätäfinaali samt på NouHätäs sociala medier på Instagram och Twitter.

Finalisterna avgjorde i NouHätä!-regiontävlingarna

Finalisterna avgjorde i NouHätä!-regiontävlingarna

De regionala mästerskapen avgjordes i åttondeklassarnas NouHätä!-regiontävling på tisdag 4.4. Det bästa laget i varje område åker till NouHätä!-finalen till Räddningsinstitutet i Kuopio.  I år har rekordmånga unga tävlat om säkerhetskunskapet, över 10 500 elever i 3556 lag runt om i Finland. 22 vinnarlag tävlar om NouHätä!-titeln 27.4.

 

Finalisterna kommer från dessa skolor från dessa räddningsområden:

Södra Karelen Lemin Koulukeskus
Södra Österbotten Kauhavan yhtenäiskoulu
Södra Savolax Kankaisten koulu, Kangasniemi
Helsingfors Maatullin peruskoulu, Helsinki
Östra Nyland Albert Edelfeltin koulu, Porvoo
Ådalen Jussinpekan koulu, Sievi
Kajanaland Ruukinkankaan koulu, Suomussalmi
Egentlita Tavastland Karan koulu, Riihimäki
Mellersta Österbotte Toholammin yläkoulu
Mellersta Finland Keuruun yhteiskoulun yläkoulu
Mellersta Nyland Koivusaaren koulu, Järvenpää
Kymmenedalen Urheilupuistonkoulu, Kouvola
Lappland Karihaaran koulu, Kemi
Västra Nyland Nummen yhtenäiskoulu, Lohja
Uleåborg-Nordöstra Österbotten Kiiminkipuiston koulu, Oulu
Birkaland Anna Tapion koulu, Pälkäne
Österbotten Laihian yläkoulu
Norra Karelen Lieksan yläkoulu
Norra Savolax Kiuruveden yläkoulu
Päijänne-Tavastland Salpakankaan koulu, Hollola
Satakunta Hj. Nortamon peruskoulu, Rauma
Egentliga Finland Naantalin Suopellon koulu

NouHätä! regiontävling 2023

NouHätä! regiontävling 2023

I den NouHätä! digitala kvaltävlingen deltog 3556 lag, dvs. cirka 10 500 elever. Det var klart fler åttondeklassister med i tävlingen än tidigare år. Räddningsverken och de regionala tävlingsarrangörerna bjuder in de lag som kommit vidare till regiontävlingen. NouHätä! regiontävlingen ordnas tisdag 4.4.

I regiontävlingarna får man reda på det bästa laget inom varje räddningsområde. Tävlingen består av teoriprov och aktivitetspunkter. I regiontävlingarna tävlar man i tremanlag. Det lönar sig att använda NouHätä!-materialen och andra organisationers, såsom FRK, anvisningar för att förbereda sig inför tävlingen.

I finalen tävlar de bästa lagen från räddningsområdena om det finska mästerskapet i NouHätä! på Räddningsinstitutet i Kuopio.

 

NouHätä! Tävlingsschema 2023

Regiontävling 4.4.2023
Final 27.4.2023

Tilläggslektioner

Tilläggslektioner

Lektionens innehåll är naturligt kopplat till målen för mångsidigt kunnande, i synnerhet till att ta hand om sig själv och vardagliga färdigheter. Eleven får också öva bl.a. digitala färdigheter och multilitteracitet.

Lektionens väg framskrider från grundläggande kunskaper och färdigheter till fördjupat innehåll som kräver eftertanke. Utöver första hjälpen- och första släckningsfärdigheter erbjuder lektion helheterna eleverna redskap för att öva och bedöma upptäckten av säkerhetsrisker i den egna verksamheten och miljön.

Säkerhetsrunda

Säkerhetskontroll

Varning för batteribrand

Inledande upvarmning

Säkerhetstänk för ungdomar

Nuoli vasemmalla / takaisin

NouHätä! digital kvaltävling 27.2.–17.3.

NouHätä! digital kvaltävling 27.2.–17.3.

Den här säsongen kommer NouHätä!-tävlingarna att hållas dels digitalt och dels live. Kvaltävling ordnas 27.2.–17.3. I kvaltävlingen avgörs de bästa lagen i räddningsområdena och dessa går vidare till den digital regional tävlingen i april.

Elever i årskurs åtta kan delta i tävlingen i lag om tre. Det finns ingen begränsning för antal lag per skola. Man deltar med dator eller mobil enhet i den digitala tävlingen, som förutom teorifrågor också har bildbaserade uppgifter.

  • Kvaltävlingen NouHätä! ordnas 27.2.–17.3.2023 på en onlineplattform. Under dessa dagar kan man delta i tävlingen när som helst på dygnet.
  • Man deltar i tävlingen i lag, och varje lag får göra en tävlingsprestation. Man kan INTE delta i tävlingen ensam, bara i lag.
  • Lagets storlek är tre (3) personer.
  • Tävlingsprestationen övervakas av till exempel en lärare.
  • Lag behöver inte anmälas separat till tävlingen.
  • Lagen har 25 minuter på sig att utföra uppgifterna.
  • Varje lag kan hitta på ett eget namn som anges i samband med inloggningen.
  • Tävlingen kan genomföras på finska, svenska och engelska.
  • Regiontävlingarnas anordnare bjuder in de lag som klarat sig bäst i de digitala kvaltävlingarna till regiontävlingarna enligt räddningsområde. Regiontävlingen ordnas tisdag 4.4.2023.

Instruktionerna för kvaltävlingen har skickats till de skolor som har anmält sig i kampanjen. Skolorna har fått en länk till onlineplattformen, via vilken man kan delta i tävlingen.

Det finns 543 skolor med i NouHätä i år. Förhoppningen är att det ska sättas rekord i antal deltagare i tävlingen. Var med och tävla om NouHätä!-titeln och fina priser.

NouHätä!-tävlingar under säsongen 2023

NouHätä!-tävlingar under säsongen 2023

Den här säsongen kommer NouHätä!-tävlingarna att hållas dels digitalt och dels live. Kvaltävlingen är digital och de regionala tävlingarna och finalen ordnas live på traditionellt sätt. Tävlingarna genomförs som lagtävlingar. Mer detaljerade anvisningar om deltagande i tävlingarna skickas till de skolor som anmält sig.

Tidigare erfarenheter och undersökningsresultat visar att den digitala tävlingsformen varit omtyckt. Det har också varit lättare att delta i den digitala tävlingen. Förra året deltog nästan 9 000 personer i den digitala kvaltävlingen.

Efter den digitala kvaltävlingen ordnas den regionala tävlingen live på traditionellt sätt, och från den går det bästa laget i varje räddningsområde vidare. I finalen tävlar de bästa lagen från räddningsområdena om det finska mästerskapet i NouHätä! på Räddningsinstitutet i Kuopio.

I alla skeden av tävlingen tävlar deltagarna i tre personers lag. I kvaltävlingen är antalet lag per skola inte begränsat. Anvisningarna för den digitala kvaltävlingen har skickats till de skolor som är med i kampanjen. Den lokala räddningstjänsten förklarar närmare hur den regionala tävlingen kommer att genomföras. Räddningsinstitutets befälskurs ordnar finalen.

NouHätä!-tävlingarna genomförs med hälsosäkra arrangemang.

 

NouHätä! Tävlingsschema 2023

Kvaltävling 27.2–17.3.2023

Regional tävling 4.4.2023

Final 27.4.2023

Anmälan fortsätter t.o.m. 10.2.

Anmälan fortsätter t.o.m. 10.2.

Anmälningen till NouHätä!-kampanjen förlängs med en vecka till 10.2. Anmälningen fortsätter så att alla skolor som vill kan delta. Hittills har 518 skolor runt om i Finland anmält sig till kampanjen.

Alla skolor som anmält sig till kampanjen bjuds in till den digitala kvaltävlingen. Kvaltävlingen börjar 27.2. och slutar 17.3.

 

Infotillfälle om tävlingar för skolor

Skolorna får infotillfälle om tävlingar 15.2. kl. 14.00. Vårens tävlingar går man kort igenom vid infotillfället. På tävlingsinfo finns möjlighet att ställa frågor om tävlingen.

Du kan anmäla dig till tävlingsinfo fram till 15.2 kl. 12.00. Infotillfället är endast på finska.

Anmäla dig till tävlingsinfo.

Beredskap för störningar tas upp i årets NouHätä

Beredskap för störningar tas upp i årets NouHätä

Det här läsåret tas beredskap för störningar och skydd inomhus upp i NouHätä!-kampanjen utöver de vanliga temana, dvs. förebyggande av olyckor och agerande vid olyckor. Nytt undervisningsmaterial har tagits fram för årets teman. Influencers som är välkända bland högstadieeleverna tar sig an en utmaning som handlar om att klara sig under ett långvarigt strömavbrott.

Under det senaste året har beredskapsfrågor varit mer aktuella än på flera årtionden. Coronapandemin och kriget i Europa, samt den risk för bland annat långa strömavbrott som kriget medfört, kräver nya kunskaper och färdigheter. Därför har den 27:e NouHätä!-kampanjen beredskap för störningar som ett av sina teman.

Beredskapsfärdigheter är också viktiga för barn i skolåldern. Barn är ofta ensamma eller tillsammans med kamrater en stor del av dagen. Därför ska de kunna agera på egen hand, om t.ex. strömmen eller vattenförsörjningen avbryts: vad ska man göra och vad ska man inte göra. Lektionsmaterial för beredskapsfrågor finns på NouHätä-kampanjens webbplats.

 

Undervisningsmaterialet för NouHätä! har förnyats

NouHätä!-kampanjens undervisningsmaterial har förnyats och finns nu på webbplatsen. Materialet är indelat i fyra lektioner. Det finns två nya avsnitt: störningar och skydd inomhus. Dessa grundar sig på rekommendationen om att hemmen ska ha beredskap att klara sig i 72 timmar vid en störning eller ett avbrott i samhällstjänsterna.

De övriga lektionerna handlar om olyckor, brandförebyggande åtgärder samt om hur man gör om det börjar brinna.

NouHätä!-kampanjen stöder grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen. Materialet har tagits fram i samarbete med en pedagog och säkerhetsexperter. Det kan användas fritt av lärare och utbildare och kan också anpassas efter egna behov.

Ta en titt på det nya undervisningsmaterialet!

 

Kampanjens influencers antog utmaningen 72hrs Challenge

Hur klarar sig kampanjens influencers utan ström? Årets tema lyfts fram i NouHätä!-kampanjens kanaler på sociala medier, på TikTok, Instagram och Facebook. Tre influencers – Frozen Banana, Khaled Azizi och Veetu – som är kända bland skolelever, för fram årets budskap för kampanjen genom att anta beredskapsutmaningen 72hrs Challenge, var och en på sitt eget sätt.

Anmälan till NouHätä! är öppen fram till den 3 februari 2023. Anmäl din skola nu!