NouHata_logo_valk
Ensimmäiset NouHätä!-maailmanmestaruuskisat järjestettiin toukokuussa Kroatiassa
Käytännön rasteja MM-kisoissa oli kolme: ensiapu, alkusammutus ja rasti, jossa piti oivaltaa kodinpaloriskejä ja varautumisasioita.

Päiväys

NouHätä!-kampanja kiinnostaa myös ulkomailla. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kampanjatiimiä pyydettiin esittelemään kampanjaa CTIF:n nuorisosymposiumiin, joka oli toukokuussa Kroatiassa. NouHädästä muodostui symposiumin keskeisin toiminnallinen elementti nuorille. Historian ensimmäiset NouHätä!-maailmanmestaruuskisat kamppailtiin Adrianmeren rannalla.

CTIF on kansainvälinen palo- ja pelastusalan järjestö, joka kehittää pelastusalan toimintoja kansainvälisesti. CTIF:n toimintojen piiriin kuuluvat mm. Euroopan 650.000 palokuntanuorta. Toukokuiseen CTIF:n symposiumiin osallistui nuoria ohjaajineen kahdestatoista eri maasta.

Jokaisesta maasta oli kolme nuorta ja kaksi ohjaajaa. Symposiumissa kerrottiin kampanjasta yleisesti sekä järjestettiin teoriatunti ja käytännön osio. Osallistujat olivat 15–18-vuotiaita palokuntanuoria, jotka kilpailivat joukkueina, joissa oli edustajia eri maista. Symposium järjestettiin Kroatian palokuntien leirialueella Fažanassa, lähellä Pulan kaupunkia.

 

“We enjoyed this activity a lot because we got new skills”

Kilpailut järjestettiin mahdollisimman pitkälti alkuperäisen suomalaisen mallin mukaan. Teoriakokeen pohjana käytettiin kevään 2023 alkukarsinnan kysymyksiä. Koska joukkueet koostuivat eri maalaisista nuorista ja koska kielikynnys oli kuitenkin jonkinmoinen, teoriakoetta vähän lyhennettiin ja yleismaailmallistettiin.

Käytännön rasteja MM-kisoissa oli kolme: ensiapu, alkusammutus ja rasti, jossa piti oivaltaa kodinpaloriskejä ja varautumisasioita. Pikkuisen haasteelliseksi rastien järjestämisen varsinkin alkusammutuksen osalta teki se, että leirialueella ei voinut käyttää tulta ja vettä.

Olosuhteet siis vaativat joukkueilta jonkin verran mielikuvituksen käyttöä, mutta meininki oli kilpailun alusta loppuun hilpeä, vaikka tietenkin MM-tason kisa otettiin riittävän vakavasti.

 

”The competition is an interesting way to work together”

Nuorilta kysyttiin palautetta kilpailusta. Se oli pääosin positiivista. Palautteen mukaan oli mm. hyvä ajatus muodostaa joukkueet eri maiden nuorista. Osallistujat oppivat uusia turvallisuusasioita palokuntatoimintaa laajemmin.

Nuoret olisivat toivoneet enemmän aikaa perehtyä opetettaviin asioihin, ja rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että jotkut toivoivat rasteilta enemmän realistisuutta.

Symposiumin aikuiset osallistujat olivat kiinnostuneita NouHädästä ja jotkut aikoivat hyödyntää konseptia ainakin omissa palokunnissaan. Myös paikallista palokuntatasoa laajempaa innostumista kampanjasta nähtiin. Bulgariassa on kilpailtu valtakunnallisesti pelastustaidoista. Maan pelastustoimesta vastaavassa ministeriössä toimiva CTIF-edustaja aikoi hyödyntää NouHätää sikäläisen kilpailun uudistamisessa.

Suomalaisesta näkökulmasta NouHädän esittely kansainvälisissä palokuntakuvioissa meni mainiosti. Positiivinen palaute kertoi, että kampanjaa voidaan pitää toimivana.

Lisää
uutisia