Keuruun yhteiskoulun yläkoulu on NouHätä!-mestari 2023

Keuruun yhteiskoulun yläkoulu on NouHätä!-mestari 2023

Keuruun yhteiskoulun yläkoulu Keski-Suomen pelastustoimen alueelta on tämän vuoden NouHätä!-mestari. Kahdeksasluokkalaiset tavoittelivat tänään pelastustaitojen Suomenmestaruutta valtakunnallisessa NouHätä!-kilpailussa Kuopion Pelastusopistolla.

Voittajajoukkueessa kilpailivat Milla Leppälä, Kerttu Pekkanen ja Tiina Pummila. Hopealle sijoittui Salpakankaan koulu Hollolasta ja pronssille Kauhavan yhtenäiskoulu.

Kolmivaiheisen kilpailun finaaliin selviytyivät aluekilpailujen 22 parasta kolmihenkistä joukkuetta, mutta yksi joukkue estyi osallistumasta loppukilpailuun. Aluekilpailuja ennen järjestettiin alkukarsinta, johon osallistui hurjat yli 10 000 kahdeksasluokkalaista. Loppukilpailun järjestivät Pelastusopiston päällystö- ja pelastajaopiskelijat.

Loppukilpailu koostui teoriakokeesta sekä neljästä tehtävärastista. Kilpailussa selvitettiin, miten joukkueet pärjäsivät käytännön rasteilla onnettomuus- ja turvallisuusaiheisissa tehtävissä. Kampanjan tämän vuoden teeman mukaisesti kilpailussa testattiin joukkueiden varautumisasioiden osaamista. Lisäksi koeteltiin monipuolisesti kilpailijoiden taitoja muun muassa tulipalossa ja liikenneonnettomuustilanteessa.

Voittajajoukkue sai palkinnoksi NouHätä!-kiertopalkinnon, kromatun palomiehen kypärän ja 2000 euroa. Voittajat palkittiin myös henkilökohtaisesti.

 

NouHätä! 2023 -loppukilpailun tulokset

Sijoitus Koulu Pelastustoimialue Pisteet
1. Keuruun yhteiskoulun yläkoulu Keski-Suomi 106
2. Salpakankaan koulu Päijät-Häme 106
3. Kauhavan yhtenäiskoulu Etelä-Pohjanmaa 104
4. Karan koulu Kanta-Häme 99
5. Jussinpekan koulu Jokilaaksot 98
6. Anna Tapion koulu Pirkanmaa 96
7. Karihaaran koulu Lappi 94
8. Hj. Nortamon koulu Satakunta 93
9. Kiiminkipuiston koulu Oulu-Koillismaa 93
10. Maatullin peruskoulu Helsinki 92
11. Urheilupuiston koulu Kymenlaakso 91
12. Kiuruveden yläkoulu Pohjois-Savo 90
13. Albert Edelfeltin koulu Itä-Uusimaa 89
14. Toholammin yläkoulu Keski-Pohjanmaa 88
15. Lieksan yläkoulu Pohjois-Karjala 85
16. Suopellon koulu Varsinais-Suomi 83
17. Nummen yhtenäiskoulu Länsi-Uusimaa 83
18. Koivusaaren koulu Keski-Uusimaa 79
19. Laihian yläkoulu Pohjanmaa 76
20. Lemin koulukeskus Etelä-Karjala 74
21. Ruukinkaan koulu Kainuu 73
Kankaisten koulu Etelä-Savo

 

Ennätysmäärä kasiluokkalaisia osallistui NouHätään – kisat finaalivaiheessa

Ennätysmäärä kasiluokkalaisia osallistui NouHätään – kisat finaalivaiheessa

Tänä lukuvuonna NouHätä!-kampanjaan on osallistunut ennätysmäärä koululaisia. Noin 84 prosenttia Suomen kahdeksasluokkalaisia sai kampanjan turvallisuusopetusta.

NouHätä!-kampanja on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä suurimmista yhdelle ikäluokalle suunnatuista kampanjoista peruskoulussa. Tänä vuonna kampanjaan osallistui yli 49 000 kahdeksasluokkalaista, mikä on suurin määrä kampanja 27-vuotisen historian aikana. Kouluja oli mukana 544.

Kampanjan teemana oli tällä kaudella varautuminen. Koronaepidemia ja sotatila Euroopassa ovat nostaneet teeman ajankohtaiseksi, ja siksi aiheesta laadittiin kampanjan opetusmateriaalien uudistuksen yhteydessä oma oppituntinsa.

Kampanjaan kuuluva pelastustaitokilpailu on edennyt finaalivaiheeseen. Alkukarsintojen ja aluekilpailujen jälkeen jokaisen pelastustoimialueen paras joukkue osallistuu loppukilpailuun torstaina 27.4. Pelastusopistolla Kuopiossa. 22 kolmen hengen joukkuetta tuumii teoriakokeen ja selvittää Pelastusopiston harjoitusalueella rastitehtäviä.

Kisaa voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #nouhätä ja #nouhätäfinaali sekä NouHädän sosiaalisen median kanavilla Instagramissa ja Twitterissä.

Loppukilpailujoukkueet ratkesivat NouHätä!-aluekilpailuissa

Loppukilpailujoukkueet ratkesivat NouHätä!-aluekilpailuissa

Alueelliset mestaruudet ratkesivat kahdeksasluokkalaisten nuorten NouHätä!-aluekilpailussa tiistaina 4.4. Kunkin alueen paras joukkue lähtee NouHätä!-finaaliin Pelastusopistolle Kuopioon. Turvallisuustaidoista on tänä vuonna kisannut ennätyksellinen määrä nuoria; yli 10 500 oppilasta 3556 joukkueessa eri puolilla Suomea. 22 voittajajoukkuetta kilpailee NouHätä!-mestaruudesta 27.4.

NouHätä!-kampanjassa kahdeksasluokkalaiset saavat turvallisuusopetusta, jotta he oppivat ennakoimaan vaaratilanteita ja toimimaan niissä fiksusti. Kuluvana lukuvuonna nuoret ovat saaneet aiempaa enemmän opetusta myös häiriötilanteita varten, kuten veden ja sähkön jakeluhäiriöissä toimimisesta.

NouHätä!-kampanjan pelastustaito-opetukseen osallistui tänä vuonna lähes 50 000 koululaista 544 koulusta. Kaikkiaan noin 900 000 nuorta on oppinut turvallisuustaitoja ja -asenteita pelastusalan ja koulutoimen toteuttamassa kampanjassa sen 27-vuotisen historian aikana.

Kampanjaan kuuluu sekä opetusta että vapaaehtoinen kilpailuosuus. Kaikkien aikojen suurin määrä kahdeksasluokkalaisia mittelöi ensin digitaalisessa alkukarsinnassa ja jatkoon päässeet joukkueet perinteisissä aluekilpailuissa. Aluekisassa oli sekä teoriatehtäviä että käytännön rasteja.

 

NouHätä!-kampanja tukee peruskoulun turvallisuusopetussisältöjä

NouHätä! on vakiinnuttanut asemansa yhtenä suurimmista yhdelle luokka-asteelle toteutettavista kampanjoista. Kampanjassa käsitellään peruskoulun opetussuunnitelman perusteisiin liittyviä asioita, jotka eivät suoraan sisälly minkään oppiaineen sisältöihin.

NouHätä!-kampanjan järjestävät pelastuslaitokset ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhteistyössä sisäministeriön, Opetushallituksen, Pelastusopiston, pelastusliittojen ja Suomen Palopäällystöliiton kanssa. Kampanjan rahoittaa Palosuojelurahasto.

 

NouHätä!-loppukilpailujoukkueet tulevat pelastuslaitosten alueilta näistä kouluista:

Etelä-Karjalan pelastuslaitos Lemin Koulukeskus
Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos Kauhavan yhtenäiskoulu
Etelä-Savon pelastuslaitos Kankaisten koulu, Kangasniemi
Helsingin pelastuslaitos Maatullin peruskoulu, Helsinki
Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Albert Edelfeltin koulu, Porvoo
Jokilaaksojen pelastuslaitos Jussinpekan koulu, Sievi
Kainuun pelastuslaitos Ruukinkankaan koulu, Suomussalmi
Kanta-Hämeen pelastuslaitos Karan koulu, Riihimäki
Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos Toholammin yläkoulu
Keski-Suomen pelastuslaitos Keuruun yhteiskoulun yläkoulu
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos Koivusaaren koulu, Järvenpää
Kymenlaakson pelastuslaitos Urheilupuistonkoulu, Kouvola
Lapin pelastuslaitos Karihaaran koulu, Kemi
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Nummen yhtenäiskoulu, Lohja
Oulu-Koillismaan pelastuslaitos Kiiminkipuiston koulu, Oulu
Pirkanmaan pelastuslaitos Anna Tapion koulu, Pälkäne
Pohjanmaan pelastuslaitos Laihian yläkoulu
Pohjois-Karjalan pelastuslaitos Lieksan yläkoulu
Pohjois-Savon pelastuslaitos Kiuruveden yläkoulu
Päijät-Hämeen pelastuslaitos Salpakankaan koulu, Hollola
Satakunnan pelastuslaitos Hj. Nortamon peruskoulu, Rauma
Varsinais-Suomen pelastuslaitos Naantalin Suopellon koulu