NouHätä! 2024-kampanjen har startat

NouHätä! 2024-kampanjen har startat

NouHätä!-kampanjen har stöttat skolor i deras undervisning i räddningskunskaper för 27 år. Under åren har omkring 900 000 åttondeklassare inom den grundläggande utbildningen undervisats i säkerhet i samband med kampanjen. Anmälan till läsårets 2023–2024 NouHätä!-kampanjen har öppnats och pågår fram till 2.2.2024.

Skolan kan även ta del i riksomfattande tävlingen i räddningskunskap som ordnas på vårterminen. I år hålls det inledande kvalet på webben. De regionala tävlingarna ordnas som traditionella tävlingar med teori- och flervalsfrågor per välfärdsområde. Från varje välfärdsområde fortsätter det bästa laget vidare till finalen i Kuopio.

Anmälan till NouHätä!-kampanjen är öppen till 2.2.2024.

Anmäla din skola till kampanjen nu!

Skolan Keuruun yhteiskoulun yläkoulu i Keuru är NouHätä!-mästare 2023

Skolan Keuruun yhteiskoulun yläkoulu i Keuru är NouHätä!-mästare 2023

Högstadiet Keuruun yhteiskoulun yläkoulu i Keuru är årets NouHätä!-mästare. Idag siktade många åttondeklassare på en seger i den nationella tävlingen NouHätä!, som ordnades vid räddningsinstitutet i Kuopio.

I det vinnande laget tävlade Milla Leppälä, Kerttu Pekkanen och Tiina Pummila. Skolan Salpakankaan koulu från Hollola vann silver och skolan Kauhavan yhtenäiskoulu från Kauhava vann brons.

Tävlingen består av tre deltävlingar och de 22 bästa tremannalagen i de regionala tävlingarna tar sig till final, men ett lag var förhindrat att delta i finalen. I kvaltävlingarna, som ordnades före de regionala tävlingarna, deltog så många som 10 000 åttondeklassare. Finalen ordnades av studerande vid Räddningsinstitutets befäls- och räddningsmannautbildningar.

Finalen bestod av ett teoriprov och av fyra aktivitetspunkter. Vid de praktiska aktivitetspunkterna fick lagen olika olycks- och säkerhetsrelaterade uppgifter. I enlighet med årets kampanjtema sattes även lagens beredskapskunskaper på prov. Dessutom testades tävlingsdeltagarnas färdigheter i olika situationer, såsom vid brand och trafikolyckor.

Det vinnande laget tilldelades NouHätä!-vandringspriset, en förkromad brandmanshjälm och 2000 euro. Vinnarna fick också personliga priser.

 

Resultat från NouHätä! 2023 finalen

Plats Skola Räddningsverket Poäng
1. Keuruun yhteiskoulun yläkoulu Mellersta Finland 106
2. Salpakankaan koulu Päijänne Tavastland 106
3. Kauhavan yhtenäiskoulu Södra Österbotten 104
4. Karan koulu Egentliga Tavastland 99
5. Jussinpekan koulu Ådalen 98
6. Anna Tapion koulu Birkaland 96
7. Karihaaran koulu Lappland 94
8. Hj. Nortamon koulu Satakunta 93
9. Kiiminkipuiston koulu Uleåborg-Nordöstra Österbotten 93
10. Maatullin peruskoulu Helsingfors 92
11. Urheilupuiston koulu Kymmenedalen 91
12. Kiuruveden yläkoulu Norra Savolax 90
13. Albert Edelfeltin koulu Östra Nyland 89
14. Toholammin yläkoulu Mellersta Österbotten 88
15. Lieksan yläkoulu Norra Karelen 85
16. Suopellon koulu Egentliga Finland 83
17. Nummen yhtenäiskoulu Västra Nyland 83
18. Koivusaaren koulu Mellersta Nyland 79
19. Laihian yläkoulu Österbotten 76
20. Lemin koulukeskus Södra Karelen 74
21. Ruukinkaan koulu Kajanaland 73
Kankaisten koulu Södra Savolax

 

Rekordmånga åttondeklassister deltog i NouHätä! – Tävlingarna i finalfasen

Rekordmånga åttondeklassister deltog i NouHätä! – Tävlingarna i finalfasen

Detta läsår har rekordmånga skolelever deltagit i NouHätä!-kampanjen. Cirka 84 procent av Finlands åttondeklassisterna fick säkerhetsundervisning i kampanjen.

NouHätä!-kampanjen har etablerat sig som en av de största kampanjerna för en av åldersklasserna i grundskolan. I år deltog över 49 000 åttondeklassare i kampanjen, vilket är det största antalet under kampanjens 27-åriga historia. 544 skolor deltog.

Kampanjens tema var beredskap under denna period. Koronaepidemin och krigstillståndet i Europa har gjort temat aktuellt, och därför utarbetades en egen lektion om ämnet i samband med reformen av undervisningsmaterialen i kampanjen.

Den räddningskunskapstävling som ingår i kampanjen har avancerat till finalfasen. Efter kvaltävlingen och regiontävlingarna deltar det bästa laget från varje räddningsområde i finalen torsdagen den 27.4. Räddningsinstitutet i Kuopio. 22 trepersonerslag funderar på ett teoriprov och utreder kryssuppgifter på Räddningsinstitutets övningsområde.

Man kan följa tävlingen i sociala medier med taggarna #nouhäta och #nouhätäfinaali samt på NouHätäs sociala medier på Instagram och Twitter.