NouHata_logo_valk
Rasvapalo keittiössä
Keittiöpalo

Päiväys

Valvomaton ruoanlaitto on valitettavan usein syynä tulipaloon. Kokkailu ei mennyt ihan putkeen myöskään Biisonimafian videossa.

Tarkkaavaisuudella ja valvonnalla voitaisiin helposti estää satoja tulipaloja vuodessa. Etenkin keittiössä on syytä olla tarkkana. Liian kuumaksi päässyt rasva syttyy helposti, ja ilman oikeaoppista toimintaa tuloksena voi olla katastrofi. Paras kattilan rasvapalon sammutusväline on kattilan kansi. Palon voi tukahduttaa myös sammutuspeitteellä. Muista lisäksi kääntää liesi pois päältä ja pysäyttää liesituuletin. Vettä rasvapalon sammutukseen ei saa koskaan käyttää. Itseään ei kuitenkaan kannata vaarantaa, ja pakotie on aina varmistettava.

Jos sammuttaminen ei onnistu, on syytä poistua paikalta. Pelasta itsesi ja muut vaarassa olevat ihmiset, varoita muita, poistu huoneesta ja asunnosta sekä sulje ovet perässäsi. Soita hätänumeroon 112 turvallisesta paikasta. Jää odottamaan palokuntaa turvallisen etäisyyden päähän.

Tulipalon uhrit kuolevat yleensä häkään ja myrkyllisiin savukaasuihin – eivät liekkeihin ja kuumuuteen. Häkä on vaarallista, koska se on myrkyllistä. Häkä on hajuton, mauton ja väritön kaasu, joten sitä on erittäin vaikea havaita.

Kokkaillessa pidä huomio muualla kuin ruudussa!

Lisää
uutisia